Dode Ijzer pad

Afstand vanaf het Stadhuis aan de Schreve in Roesbrugge: 0km, de route start aan de deur van het Stadhuis

De wandeling gaat hoofdzakelijk door drassige weilanden en over onverharde wegen.
Stevig, waterdicht wandelschoeisel is noodzakelijk.

Op deze wandeling verkennen we het landschap van de Ijzervallei en de Dode Ijzer, een oude meander van de stroom die door Roesbrugge vloeit, in de streek van Poperinge. Een heerlijke wandeling doorheen een prachtig natuur-en stiltegebied!

We wandelen door een open landschap met heel veel kleine landschapselementen. Het gebied ligt tussen de gemeenten Roesbrugge en Haringe. Een flink gedeelte van de tocht loopt langs de IJzer die hier de grens vormt tussen Frankrijk en België.

Aan de Franse zijde van de grens liggen twee grote eendenjachtputten, een jachtsysteem dat in België niet toegelaten is. De weiden en velden worden op veel plaatsen omzoomd door hagen en bosschages. Daardoor is het een allesbehalve saai landschap, maar een landschap met vele variaties. Een aantal landbouwers stellen hun weiden en private wegen open voor de wandelaars.

Verder maken we ook gebruik van authentieke kerkwegels. Het geheel is een prachtig natuur- en stiltegebied. We lopen langs het pittoreske dorp Haringe, een dorp van “blauwers”. Hun geschiedenis en andere historische gegevens worden op info-borden langs het parcours toegelicht.

Na ongeveer 2 uur wandelen komen we terug in Roesbrugge, ooit een welvarende handelsplaats maar nu een sympathieke landelijke woonkern.

We gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en u de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles aanvaarden" te klikken, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie en de mogelijkheid om individuele cookies toe te staan ​​of te deactiveren, vindt u in onze privacyverklaring.