Sint-Sixtusabdij Trappist Westvleteren

Afstand vanaf het Stadhuis aan de Schreve in Roesbrugge: 10km

Het bier

De Trappist Westvleteren wordt gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij. Vijf natuurlijke grondstoffen worden gebruikt om drie trappistenbieren te brouwen: Blond, 8 en 12. Die hebben elk hun eigen kleur, smaak en aroma. Alle bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, met nagisting op de fles. Dit alles komt hun smaak en hun aroma ten goede.

De Trappist Westvleteren wordt binnen de Abdij gebrouwen en gebotteld en enkel ter plaatse te koop aangeboden. Houten bakken van 24 flesjes in de Abdij zelf en een kleine verpakking van 6 flesjes in het ontmoetingscentrum “In de Vrede”.

De Trappist Westvleteren voldoet aan de strenge voorschriften van de Internationale Vereniging Trappist, en draagt dus ook het logo “Authentic Trappist Product”.

Westvleteren Twaalf (10,2%) werd meerdere malen door het internationaal bierforum Ratebeer tot beste bier ter wereld verkozen.[6] Westvleteren Acht (8%) staat op de 19e plaats op dezelfde lijst. De Westvleteren St-Sixtus Abdij werd verkozen tot de op drie na beste brouwerij ter wereld. Hierdoor ontstond een run op de bieren en werd het nog moeilijker om ze te verkrijgen. Door de hoge vraag en het lage aanbod wordt Westvleteren Twaalf op verkoopsites zoals eBay tegen hoge prijzen verhandeld, hoewel dit uitdrukkelijk tegen de wens van de abdij ingaat.

Historiek van de brouwerij

De huidige abdij ontstond in 1831 toen de prior van het pas gestichte klooster op de Katsberg zich met enkele van zijn monniken in de bossen van Sint-Sixtus vestigde bij de kluizenaar Jan-Baptist Victoor. Voor die tijd waren er al op dezelfde plaats of in de nabijheid drie kloosters geweest. Toen de nieuwe abdij gebouwd werd in 1831, hadden de bouwvakkers contractueel recht op twee glazen bier per dag. Om geld uit te sparen besloten de paters de drank zelf te brouwen. Dit bier was echter niet het Westvleteren van vandaag, maar een variant met een alcoholpercentage van amper 2 procent. Later begonnen de paters trappist te brouwen om in hun levensonderhoud te voorzien. Omstreeks 1900 schafte de brouwerij een vrachtwagen aan voor de bezorging. De bierverkoop begon reeds in 1838. De brouwerij werd in 1871 gemoderniseerd en overleefde beide wereldoorlogen.

In 1945 besliste de abt dat de productie zou worden beperkt, omdat de brouwerijactiviteiten te veel van de energie van de religieuze gemeenschap opeisten. Het jaar daarop besliste hij het brouwen en commercialiseren voortaan onder licentie toe te vertrouwen aan de Brouwerij Sint-Bernardus in Watou. Een beperkte brouwerijactiviteit bleef in de kloosterbrouwerij plaatsvinden. De licentie werd in 1962 voor 30 jaar verlengd.

Toen die in 1992 ten einde liep werd de volledige brouwerijactiviteit opnieuw door de abdij overgenomen. Er waren ondertussen heel wat Europese en andere regelgevingen tot stand gekomen. Zo mag alleen nog het label 'Trappistenbier' worden gebruikt, indien het bier ook daadwerkelijk binnen een trappistenklooster gebrouwen wordt.

Besloten werd om de productie te beperken tot wat genoeg opbrengt voor het levensonderhoud van de monniken, hetzij 4.700 à 4.750 hectoliter of 60.000 kratten van 24 flesjes.

In de Vrede - In de schaduw van de St-Sixtusabdij

Enkel in Ontmoetings Centrum "In de Vrede" degusteer je het "beste bier ter wereld", want de Trappisten van Westvleteren worden slechts hier geserveerd. De trappist is met uiterste zorg gebrouwen van zuivere natuurlijke grondstoffen in de plaatselijke Sint-Sixtusabdij. Dit is genieten op alle vlakken, van een unieke godendrank bij een stevige belegde boterham in de hedendaagse ruimte, of van de zon op het groene terras bij een dagvers hoeveijsje, een mazarinetaartje of een stuk hommelpaptaart. De lunch wordt bij voorkeur afgesloten met een "Coupe In de Vrede", bereid met heerlijk ijs en Westvleteren Trappist!

Ondertussen kunnen de kleinsten onze speeltuin ontdekken. De kinderen kunnen naar hartenlust ravotten op moderne en veilige speeltuigen.

In de winkel kun je terecht voor trappist, abdijkaas, abdijpaté, kruydekoecke, hennepot en tal van andere streekspecialiteiten (indien voorradig), zodat je thuis van deze zaligheden kunt nagenieten!

Groepen maken vooraf een afspraak en reservatie. Zo kunnen we alles in het werk stellen om jullie optimaal te ontvangen!

"In de Vrede" is 100% toegankelijk voor rolstoelgebruikers!

Voor up-to-date informatie en openingsuren raden wij u aan de website van de trappisten Westvleteren te consulteren:

https://www.trappistwestvleteren.be/nl

Voor up-to-date informatie en openingsuren raden wij u aan de website van het café In De Vrede te consulteren:

http://www.indevrede.be/home.php?lang=nl

We gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en u de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles aanvaarden" te klikken, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie en de mogelijkheid om individuele cookies toe te staan ​​of te deactiveren, vindt u in onze privacyverklaring.