Boltra

Afstand vanaf het Stadhuis aan de Schreve in Roesbrugge: 11km

Trabol is een vorm van bollen die gespeeld wordt op een holle baan (tra of boltra genoemd) van 18 meter lang. Er wordt gebold naar een cirkel die op anderhalve meter van het einde van de baan werd getekend.

Geschiedenis
In Vlaanderen wordt sinds lang een heel gamma van bolspelen beoefend. Zo kan er een onderscheid gemaakt worden tussen gaaibol, krulbol en trabol. De meeste streken in Vlaanderen kennen hun eigen speelwijze. Ook in het verleden was dat zo. Op schilderijen en tekeningen uit de 15de en 16de eeuw kan men zien dat er toen al bolspelen beoefend werden. Voor nogal wat bolsporten werd de bolbaan vlak gemaakt, maar voor het trabolspel zocht men holle banen op. Vooral in West-Vlaanderen -trabol- en in het noorden van Frankrijk -la bourle of boule flamande- is dit nog steeds populair.

Spel en materiaal
Trabol speelt men op een lange en holle baan (tra of boltra genoemd) met een lengte van 18 meter. Op anderhalve meter van het einde van de baan is een cirkel op de grond getekend. Dit is het mikpunt in het spel. De bollen zijn afgerond en hebben een diameter van 20 cm, een dikte van 12 cm en wegen ongeveer 2kg. Op elke tra zijn een set blauwe en een set rode bollen ter beschikking.

Spelregels
Het spel wordt zowel door mannen als vrouwen beoefend en kan zowel één tegen één als in ploegverband gespeeld worden. De ploeg die begint, rolt eerst alle bollen van het eigen kleur. Daarna is het aan de tegenpartij om die bollen weg te schieten of te proberen al slalommend tussen de bollen van de tegenstander de eigen bollen dichter bij het doel te krijgen. Voor elke bol die dichter bij het doel ligt dan de dichtste bol van de tegenpartij krijgt de ploeg één punt.

Café De Legen Doorn Poperinge

Volkssporters hoef je niks wijs te maken: een romig streekaperitief is toegestane doping!

Maar opgepast want téveel hop maakt slaperig en op de boltra kan je maar beter bij de pinken zijn.

In De Legen Doorn draait het vooral om volkse leute.

Sint-Sixtusstraat 1, 8970 Poperinge, T. 057 33 49 79

Voor up-to-date informatie en openingsuren raden wij u aan de website van het Café De Legen Doorn te consulteren:

www.legendoorn.be

We gebruiken cookies om onze website te optimaliseren en u de best mogelijke online ervaring te bieden. Door op "Alles aanvaarden" te klikken, gaat u hiermee akkoord. Meer informatie en de mogelijkheid om individuele cookies toe te staan ​​of te deactiveren, vindt u in onze privacyverklaring.