Wandelen

Het Dode IJzerpad
Vlakbij het Stadhuis start het ‘dode ijzerpad’. Je wandelt letterlijk op ‘de schreve’ en wordt getrakteerd op prachtige vergezichten gecombineerd met hoge waterstanden, een tof café en nooit eerder verkende trage wegen.

De Groene Ruimtewandeling
Je start op de Grote Markt in Poperinge en komt langs de belangrijkste gebouwen en monumenten die het bloeiend economisch verleden van de stad weerspiegelen, maar tevens kun je de herinneringen aan de oorlogstijden bezichtigen. Daarna zal je rust vinden in de prachtige groene omgeving in en rond de stad.

De Blauwerswandeling
Vertrekt in Café d’Heybeke in Haringe. Een prachtige wandeling via Franse grensdorpjes terwijl de gids spannende blauwersverhalen vertelt. U kiest voor een ochtendwandeling met ontbijt met ovenkoeken en aperitief (Picon ) bij aankomst of voor de namiddagwandeling met Picon en achteraf boterham met paté of kaas.

Sint-Sixtus wandeling
Aan de Sint Sixtusabdij van Westvleteren start de Sint-Sixtus wandelroute. Via kerkwegels, graspaden en landelijke wegen stapt u door de landelijke omgeving van de abdij.

Fietsen

Met de fiets trekt u richting de kust of de Moeren over een vlak parcours. Wie houdt van een glooiender landschap verkent de heuvels van het heuvelland, de Catsberg, de Casselberg, Kemmelberg of de Rode en Zwarte berg. De 100 km lange Houblonnesseroute is ook per scooter te verkennen. Wie kiest voor het stevige werk kan op 15 augustus meefietsen met de jaarlijkse mountainbike Tour MTB XL.

Volkssportroutes

Vanuit Poperinge vertrekken verschillende volkssportroutes. Op bijzondere locaties ontdekt u er de vele oude volkssporten die de streek rijk is.

Bier

Westvleteren
In de oude abdij van Sint Sixtus verblijven nog steeds enkele monniken. In het bijhorende café De Vrede kunt u proeven van hun heerlijk brouwsel. Om een idee te krijgen van de abdij is er een virtuele rondleiding in ‘Het Claustrum’ mogelijk.

Hoppemuseum in Poperinge
Hier verneem je alles over de hopteelt en hopverwerking van vroeger en nu.

De struise Brouwers in Oostvleteren
Deze brouwers werden in 2008 verkozen tot beste Brouwers van de wereld. Een bezoek waard om de lekkere bieren te gaan proeven.

Brouwhuis de Snoeck in Alveringem
Is een industrieel monument. Het is de enige volledige authentieke brouwerij uit de 19e eeuw in Vlaanderen.

Brouwerij Feys te Roesbrugge
In brouwerij Feys te Roesbrugge komt u alles te weten over de geschiedenis van het bier. Dit was ooit één van de grootste brouwerijen van het land.

Brouwerij St Bernardus in watou
brouwerij waar “hemelse nectar” binnen handbereik is.

Oorlog

In de Westhoek kan je moeilijk naast het oorlogsverleden van de streek kijken. Het “Stadhuis” , dat gedurende de eerste jaren van WOI het hoofdkwartier was van het VIII° franse leger, is dan ook de uitgelezen startplaats voor een verkenning van de frontstreek met zijn talrijke musea en memorials.

Watou

Het kunstdorp
is een trekpleister voor mensen die houden van poëzie en beeldende kunst. Tijdens de zomermaanden vindt elk jaar het wereldvermaarde kunstenfestival plaats.  Ook op gebied van gastronomie kom je er aan je trekken!

De kust

Op 30 minuten rijden van Roesbrugge komt u aan de Belgische kust. Een dagje aan zee ,shoppen in ‘De Panne’ of Veurne. Ook een bezoekje aan Plopsaland  kan een leuke uitstap zijn.

Over de Schreve

Bergues
Historisch vestingstadje dat wereldberoemd werd door de franse hilarische filmklassieker “ Bienvenue chez les ch’tis
Cassel
Verkozen tot 1 van de 100 mooiste dorpen van Frankrijk!
Herzeele
Een van de pittoreske franse dorpjes waar je tijdens je wandeling nog het authentieke “vlemsch” kan horen spreken.
Le Clair Marais
Moerasgebied met de boot te ontdekken.
St.-Omer
Franse historische stad met mooie kathedraal en musea
Hondschote
Het dorp van het vlas,…